Koiranjalostus, perinnöllisyyden ja jalostuksen perusteet -kirja, kansikuva


Koiranjalostus - perinnöllisyyden ja jalostuksen perusteet

”Mitä minun pitäisi tietää jalostuksesta, jos aion teettää koirallani pennut?” Koiranjalostus – perinnöllisyyden ja jalostuksen perusteet on syntynyt vastatakseen tähän kysymykseen.

Jalostus tarkoittaa eläinjoukon periytyvien ominaisuuksien parantamista. Jalostus voi olla myös hyvien ominaisuuksien ylläpitämistä. Vaikka ei tietoisesti haluaisi muuttaa eläinten ominaisuuksia mihinkään suuntaan, on ihmisellä aina vastuu, kun hän päättää mitkä eläimet lisääntyvät ja siirtävät geenejään seuraavaan sukupolveen. Tällä päätöksellä voi olla ratkaisevakin merkitys vielä syntymättömien jälkeläisten elämän laatuun ja hyvinvointiin.

Koiranjalostus – perinnöllisyyden ja jalostuksen perusteet aloittaa nimensä mukaisesti perinnöllisyyden perusteista ja jatkaa geenien toiminnan ja erilaisten periytymismuotojen esittelyllä. Koiran periyttämiskyvyn arvioimista käydään kirjassa läpi esimerkkien kera. Lisäksi kirja opastaa sinua etenemään geenitestiviidakossa määrätietoisesti. Kirjan luettuasi sinulla on monipuolinen kokonaiskäsitys myös perinnöllisen vaihtelun merkityksestä sekä keinoista, joilla voit omalta osaltasi turvata rotusi kestävää kehitystä.

Kirja sisältää runsaasti käytännön esimerkkejä sekä havainnollistavia kuvia ja kaavioita. Lisäksi kirjassa nostetaan esiin kiinnostavia tieteellisiä tutkimuksia ja syventävää tietoa niille lukijoille, jotka haluavat perehtyä aiheisiin tarkemmin.

Kirja on tarkoitettu kaikille jalostuksesta kiinnostuneille. Vaikka esimerkkieläimenä on koira, sopii kirja perusgenetiikan oppaana myös muiden eläinlajien harrastajille.Koirien jalostus kiinnostaa tänä päivänä yhä enemmän paitsi koirien kasvattajia ja rotujen omia yhdistyksiä, myös koiranomistajia ja pennunhankkijoita.

Koiranjalostuksen ongelmat nousevat mediaotsikoihin säännöllisesti. Kuitenkaan suomalaista tietokirjaa perinnöllisyyden perusteista, ominaisuuksien periytymistavoista, koiran periyttämiskyvyn arvioimisesta ja geneettisesti pienten populaatioiden ominaisuuksista ei aiemmin ole ollut olemassa.

KIRJATILAUKSET

Kirjan hinta on 39,50 e / kpl (sis. alv), ei erillisiä toimituskuluja.

Lähetä tilauksesi sähköpostilla: kirjatilaukset@koirataito.fi

Kirjoita viestin otsikoksi: Jalostuskirja
Kirjoita viestiosaan: nimesi, katuosoitteesi, postinumerosi ja -toimipaikkasi sekä puhelinnumerosi ja sähköpostiosoitteesi. Saat meilitse tilausvahvistuksen, tilinumeron ja viitenumerosi.

(Huom! Jos et saa vastausmeiliä 24 tunnin kuluessa, tarkasta varmuuden vuoksi roskapostikansiosi.)
ISBN: 978-952-67257-6-5
Kirjastoluokitus: 67.451
Kirjan laajuus: 260 s.
Koko: 210 x 297 mm (A4)


Kirjailijaesittelyt

Katariina Mäki on koirien jalostuksesta vuonna 2004 väitellyt maatalous- ja metsätieteiden tohtori ja agronomi. Väitöskirjassaan hän tutki koirien lonkka- ja kyynärnivelen kasvuhäiriöiden jalostuksellisen vähentämisen mahdollisuuksia – aihe, joka yhä edelleen on Mäen sydäntä lähellä ja näkyy siten vahvasti myös kirjassa.

Tällä hetkellä Mäki toimii jalostusasiantuntijana Suomen Kennelliitossa, jonka jalostustieteellisessä toimikunnassa hän on ollut mukana vuodesta 2002. Työssään hän seuraa koiranjalostukseen liittyvää tutkimusta aitiopaikalta. Jo kahdenkymmenen vuoden ajan Mäki on myös kansantajuistanut koirien jalostukseen liittyviä tutkimustuloksia ja näin vienyt tietoa eteenpäin sovellettavaksi käytäntöön. Mäki toimii edelleen myös tutkijana, analysoiden koirien jalostukseen ja hyvinvointiin liittyviä aineistoja. Erityisinä tutkimuksellisina kiinnostuksen kohteinaan hän mainitsee koirien perinnölliset sairaudet, jalostusindeksit sekä perinnöllisen monimuotoisuuden.

Salme Mujunen on koira-alan moniosaaja: agilitykilpailuiden ja tottelevaisuuskokeiden ylituomari, yrittäjä, tietokirjailija ja Vuolasvirtapalkittu koirankasvattaja, jolla on vahva luonnontieteellinen osaaminen. Koulutukseltaan Mujunen on FM, kemisti, kemian ja filosofian aineenopettaja.

Koiranjalostus - perinnöllisyyden ja jalostuksen perusteet -kirja on Mujusen yhdeksäs koira-alan tietokirja. Muita teoksia ovat olleet Koiran rakenne, laaja oppimäärä (2015), Pentuaapinen (2018), Saalisvietti koiraharrastuksessa (2009), Agilityradat, osa 1 ja 2 (2012), Tie tottelevaisuusvalioksi (2006, 2007, 2009), Pennun polku puolivuotiaaksi (2011), Structure of the Dog, Basic Course (2017).
Pääsivulle